Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE
Så langt kan du komme sammen med os
Dyk ned i reportagerneModedesigneren Naja Munthe søger balancen mellem nyt og gammelt, storbyens puls og landets ro, danske og asiatiske udtryk. DesignHaver hjalp hende med at forvandle en have med vildnis-hjørner og en slidt stentrappe til en nøje afvejet totaloplevelse.
Trappen fra plænen op mod huset er det mest iøjnefaldende element i den nye have. Trappen er bygget op som oldtidens amfiteatre. Mellem dobbelttrinene er der opstået en række siddepladser, hvor Naja Munthe fx kan være dommer, når hendes drenge spiller fodbold. I trappen er der også integreret bed-kummer med sider af rustrød cortenstål, der flammer op i sollyset.
Hjørnet under bøgen var ved at gro til, men nu er her landet en topmoderne loungezone, hvor Naja Munthe kan nyde havens ro midt i Københavns puls. Gulvet er lagt af granitplanker fra DesignHavers serie Skogsfjorden, der har en træstruktur i sit udtryk. Loungezonen er indrammet af de stålplader, der går igen i hele haven. Her fremhæver de et svagt terrænfald med en dynamisk effekt.
Terrassen set i fugleperspektiv. De varme undertoner synger i et flerstemmigt kor. Lige fra de maritime trænuancer, over granitstenens grå-grønlige skær til rustfarverne på det vejrbestandige corténstål. Stålet er den rustrøde tråd i hele haven. Her går det igen i gasbålet til venstre og kummerne med prydgræsser. I kummen til højre nynner en stedsegrøn taks sin egen melodi i farvespillet.
Værnet i sortmalet stål på begge sider af terrassens top er specielfremstillet til Naja Munthes nye oase. Mønsteret i værnets mellemrum går igen i plankeværkets brædder nede i haven, mens værnets materiale og udtryk også refererer til rammerne i de new yorker- vinduer, der er rumdelere inde i stuen. Ved at gentage formen har DesignHaver skabt sammenhæng mellem stue, terrasse og have.
Naja Munthe er topbegejstret for de to kummer opført i cortenstål, der er anlagt i et hjørne af haven, der tidligere var et vildnis. Hver af hendes drenge har nu fået en bedkasse, som kan vise dem, hvad et lille frø kan blive til, og hvordan smagen af helt friskplukkede jordbær er. Ellers ikke hverdag midt i København. Gulvet i det udbytterige nyttehjørne er af 10 cm træflis med en ukrudtsdug nedenunder.
Naja Munthe er en kvinde med krystalklare holdninger til design og mode. Derfor har hun naturligvis selv stylet miljøet til dette foto, hvor vores minimalistiske loungemøbler har fået et pust af marokkansk formsprog over sig. Hun er også iført mønsterglade, mørkeblå styles fra Munthes SS 17-kollektion. Bemærk i øvrigt strukturen i granitplankerne fra vores serie Skogsfjorden, der sender tankerne i retning af træ.
“Jeg får ofte at vide af mine gæster, at jeg bor flot, men de går helt bagover, når de kommer herud og ser haven. Så kan de finde på at sige: ”Gud, hvor er den imponerende!” Så tænker jeg: Det er rigtigt. Den er virkelig en oase, jeg føler mig privilegeret over at have fået.” - Naja Munthe
Læs hvordan modedesigner Naja Munthe fandt frem til DesignHaver, og hvad hun synes om den have, vi har tegnet og anlagt omkring hendes hjem i det indre København.
I interviewet fortæller Naja Munthe, hvorfor hun valgte at samarbejde med DesignHaver, og hvorfor DesignHaver appelerede til hende samt hvilke udfordringer der mødte hende i processen og i valg af produkter, og hvad hun synes om resultatet.
Læs hele interviewet herSommeraftenens lys falmer, og havens belysning får gradvist mere og mere magt. Under trappens mellemniveau er der integreret en vertikal LED-belysning, som skaber en let, svævende effekt i et ellers bombastisk og massivt miljø. I de tre øverste dobbelttrin er der også indfaset opadlysende spots. Spots giver ikke blot orienteringslys og et spændende spil mellem lys og skygge. Her er de også med til at understrege de designmæssige effekter, DesignHaver har leget med i trappens udtryk: Det asymmetriske forløb i trinene gør, at man helt bevidst ikke lige afkoder scenen efter første blik, men at man tvinges til at tænke over kompositionen. Vores havearkitekter ledte også længe efter den helt rigtige sten, der kunne give en god overgang til huset fra 1884. De valgte granitblokkene med en rustik overflade og en undertone af grøn i sig. Naja Munthe er glad for løsningen: ”Sådan en gammel bygning har rigtig godt af at blive tilsat nye elementer. En rendyrket klassisk stil var blevet for tung og ville kvæle sådan en person som mig.”
Naja Munthe er blevet vild med havens nye bålsted, der fyrer op for stemningen øverst på terrassen: ”Jeg tænder det fem gange om ugen. Første gang mine veninder så det tændt, var de ved at dø: ”Det der – det findes bare ikke,” sagde de.” Olymp Fireplace er et gasbål, DesignHaver selv har udviklet, og det fås både indbygget i en søjle som her eller i en ramme, der for eksempel kan integreres i et spejlbassin eller i vores udemøbel Haddeland Lounge. Flammerne skyder op gennem de organiske, varmetålende søsten, der hviler i en retvinklet ramme af cortenstål. Bålet kan styres via en app, DesignHaver også har udviklet. Med den på din smartphone kan du tænde bålet og den øvrige belysning inde fra stuen. Selv på en kold, trist vinteraften, så er din have altså åbnet op for lyslevende oplevelser midt i mørketiden. Bemærk også den dybdeeffekt, der opstår mellem flammerne og havens øvrige belysning. I mellemgrunden er der sat spots ned i bedkummen med prydgræsser, og i baggrunden er et æbletræ oplyst nedefra.
Andre eksempler på, hvordan DesignHaver integrerer gasbål i haverne
En serie af spots skyder sit lys op på bambusplanterne, når solen er gået ned. Det skaber en effekt, der virkelig vender tingene på hovedet. Det skarpe, meget målrettede lys highlighter nemlig blade og stængler nedefra. Pludselig er det bladenes undersider, som er badet i lys, mens oversiderne henlægger i skygge. Skubber en brise til bladene, så giver det også et vidunderligt liv i baggrundstæppet bag Haddeland Longen, hvor fire lanterner fra Outdoor Company (?) også skaber hygge. Den visuelle vend-på- hovedet-effekt passer rigtig godt ind i modedesigneren Naja Munthes æstetiske livsprojekt: En stadig søgen efter balancepunktet mellem harmoni og disharmoni, mellem lys og mørke, gammelt og nyt. Bambusplanterne her under den gamle bøg er også et udtryk for den samme balanceakt. Hendes personlighed bunder både i det pæredanske og Østens mystik. ”Der er noget meget æstetisk over bambus. Jeg holder af naturfarverne, plantens rør og bladenes form. Selv om min have er dansk, så er jeg mere til bambus end æbletræer”.
Se flere eksempler på, hvordan vi har brugt belysning i vores haver
En linje af LED-spots oplyser kanten af terrassens top, og det skaber en svævende effekt. Belysningen er også med til at sætte spot på mængden af matematiske detaljer i det lille udsnit af terrassen, du ser. Her får glæden for kvadrater og andre firkantede former frit spil. De retvinklede kummer anlagt i cortenstål er med til at ændre på perspektivet i trappen, og der opstår en kras kontrast mellem den rå ruststemning i stålet og græssernes sarte planteformer. Kontrastvirkningen understreges også af, at de røde kummer og den grønne beplantning er komplementærfarver. Samtidig er der leget meget bevidst med lagene i scenen – bagerst slår den tætte, mørkegrønne taks tonen an som et stort baggrundskor, og i forgrunden får blåaksene(?) lov til at stå frem og synge en organisk solo. De massive granit-trappetrin med et spil i sort/hvidt – der er lagt mellem et ret tyndt lag af maritimt træ – er i den grad også med til at sætte fokus på scenens gennemførte modsætninger, de geometriske former og de rette linjers logik.
Se flere eksempler på, hvordan vi har brugt beplantning i vores haver
Når en haves belysning er skruet rigtig sammen, får den træer og den øvrige beplantning til at skinne som skulpturelle elementer, så snart daglyset er på retur. Her har du et godt eksempel. Udtrykket i denne etagekornel brænder rigtig flot igennem. Vores nøje placerede uplights giver markant fokus på træet, og alt andet i baggrunden kommer til at stå dunkelt. Det skaber en helt ny scene, og da havens yderhjørner er belyst på samme måde, så oplever Naja Munthe det som om, at hendes oase er meget større, end den reelt er, når dagslyset svinder. En etagekornel har en særlig vækstform, hvor de enkelte skud giver udadgående, bølgende grene, der kun skal beskæres lidt for at få det naturlige udtryk. Etagekornellen leverer faktisk effekter året rundt. I efteråret brænder bladenes gullige nuancer igennem, og da særligt, når det bliver mørkt, og lyset highlighter deres grafik. Om vinteren, når bladene er faldet til jorden, står etagekornlen også flot. Grenenes udtryk er klarere, når de er nøgne. Og midt i den mørke tid tåler også det sceneri ekstra lys.
Se flere eksempler på, hvordan vi har brugt belysning i vores haver
“En sen sommeraften prøvede jeg at slukke alt lyset. Pludselig trådte gadebelysningen, lyset fra naboer og kørende biler meget frem. Belysningen skaber i høj grad hygge og sit eget rum i mørket.” - Naja Munthe
Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 25.550,-
Så langt kan du komme sammen med os
Dyk ned i reportagerne