Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE
Så langt kan du komme sammen med os
Dyk ned i reportagerneChristina Roslyng vil have færre granitplanker, da Tor Haddeland præsenterer rentegningen for parret. Den slags modspil fremmer ifølge den erfarne havearkitekt kreativiteten.
Tor Haddeland er tilbage på sommerhusmatriklen hos Christina Roslyng og Lars Christiansen. Han sætter sig ned sammen med parret på udsigtsterrassen ved glasgavlen vendt ud mod havet. Med sig har han en udskrift af rentegningen, som han lægger ud på bordet.
Nu gennemgår havearkitekten systematisk tegningen og uddyber blandt andet hans ideer om belysning, som er kommet til i processen med rentegningen.
Snakken kommer hurtigt ind på arealerne med belægning. Allerede ved det første møde mellem havearkitekten og parret har de besluttet sig for denne type sten, da de imiterer plankegulvet af træ inde i huset. På den måde skaber granitplankerne en kobling mellem inde og ude og forlænger boligens rum ud i kystnaturen.
For meget og for ordnet belægning
På tegningen, de tre sidder samlet omkring, er det blandt andet skitseret, at den ene af husets langsider er domineret af et stort fliseareal med tre forskellige terrassezoner.
Ved nærmere eftertanke er det for bombastisk og voldsomt efter Christina Roslyngs smag.
”Jeg kunne ikke rigtig forene mig med de mange fliser. Det blev for mange, for ordnet og for lige – og for lidt natur”, forklarer Christina Roslyng efterfølgende.
Den slags feedback tager Tor Haddeland meget seriøst – og på dette tidspunkt i processen forsøger han ikke at give modspil til denne type detaljer. I stedet imødekommer han sine kunder.
”Mærker jeg, at jeg ikke helt har ramt plet, så har jeg forberedt nogle alternative løsninger hjemmefra. For de fleste handler det jo også om at ramme den rigtige pris på det samlede projekt, og det aspekt var også i spil her”, forklarer Tor Haddeland.
Plan B: Færre granitplanker
Helt konkret smider havearkitekten en plan B på bordet. Her er arealet med belægning reduceret. Der er ”plukket i flisearealet”, som Tor Haddeland udtrykker det.
I stedet for tre mindre terrassezoner på den ene langside bliver de ifølge plan B reduceret til to – en loungezone med rum til liggestole og solbadning. Og en lille retrete-zone på en af grundens mest ugenerede pletter, hvor der er rum til eftertanke, læsning og ro.
Og i stedet for at granitplankerne tænkes lagt i firkantede felter, så fader plankerne nu ud i græsset i et knækket mønster – en idé Tor Haddeland begyndte at summe over hjemme i DesignHavers kontor, da han arbejdede med rentegningen.
Den løsning er Christina Roslyng og Lars Christiansen rigtig godt tilfredse med. Så ”ja tak” til den.
En oase i haven, hvor granitplanker, bed med bjørnegræs, krukker med marehalm og et møbel forenes i en særlig hyggekrog.
Belægningen med de forskudte granitplanker skaber her et rum til solbadning, og takshækken indrammer rummet, så der er læ og privatliv.
Tor Haddeland mener, at den slags modspil, som Christina Roslyng giver ham, mens de sidder med rentegningen, faktisk er en central del af alle byggeprocesser.
”En proces uden modspil er ikke et rigtigt fedt projekt. Det skabende er, når vi får en tæt dialog om valgene”, siger havearkitekten.
Lars Christiansen synes, at det var sjovt at være en del af den proces. ”Det er jo os, der skal være en del af det i hverdagen. Og vi har jo tænkt meget over, hvordan vi på den ene side kan udnytte udsigten og naturen omkring huset rent funktionelt, og på den anden side også bevare præget af en sommerhushave midt i et stykke dejligt natur, uddyber Lars Christiansen.
Anlægsfasen gik hurtigt
Parret har aftalt de endelige tegninger, plantelister, belysning mv. samt en pris for hele projektet med DesignHaver og underskrevet en kontrakt. Nu går anlægsfasen i gang.
Ifølge parret ser det hele lidt uoverskueligt ud, mens anlægsfolkene Erik og Søren graver huller i det tidlige forår. Det viser sig også, at der er en del store sten i jorden, og det gør selvfølgelig ikke arbejdet nemmere for DesignHavers anlægsteam.
Parret husker dog tilbage på anlægsfasen som meget gnidningsløs set gennem deres optik.
”Lige pludseligt blev det kørt til, og vi kunne se, hvordan der var ved at opstå en kobling mellem naturen og den minimalistiske have. Selv om det egentligt ikke hastede, så var vi imponerede over, hvor hurtigt det gik. Fra første spadestik til færdiganlagt have gik der mindre end tre uger”, fortæller Christina Roslyng.
Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 25.550,-
Så langt kan du komme sammen med os
Dyk ned i reportagerne